ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ


Η βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, μπορεί να είναι σεξουαλική (εξαναγκασμός σεξουαλικής συνεύρεσης), σωματική (με πρόθεση να προκαλέσει πόνο/τραυματισμό), ψυχολογική (συναισθηματική σύγχυση, χειραγώγηση), οικονομική και/ή λεκτική βία (λεκτικός εκφοβισμός με σκοπό την ταπείνωση). Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και δεν κάνει διαχωρισμούς. Αφορά όλες τις κοινωνικές τάξεις, δεν αποτελεί εξαίρεση για κανέναν και δυστυχώς αποτελεί μια νέα πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια.

Πως λειτουργεί ο κύκλος της βίας στις σχέσεις:

Ο   φαύλος κύκλος της βίας αποτελείται από τα εξής στάδια:

Σταδιακά δημιουργείται ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι, μικρές εντάσεις και διαπληκτισμοί. Το θύμα αρχικά μπορεί να νιώσει ενοχές και να υποχωρεί θεωρώντας ότι αυτό ευθύνεται. Στην συνέχεια αυτές οι μικρές εντάσεις κλιμακώνονται φτάνοντας στο σημείο της έκρηξης. Σε αυτό το σημείο η βίαιη συμπεριφορά υπό τις μορφές που αναφέρθηκαν είναι αρκετά έντονη και το θύμα υποκινούμενο από αισθήματα τρόμου, πανικού και αβεβαιότητας για την σωματική του ακεραιότητα πολλές φορές, προσπαθεί να αποκρύψει αυτό που συμβαίνει. Στο τελευταίο στάδιο, το ζευγάρι φαίνεται να περνά τον "μήνα του μέλιτος". Φαινομενικά δείχνει συμφιλιωμένο με τον θύτη να προβάλει υπερβολική αγάπη, προσκόλληση και μεταμέλεια. Το θύμα τις περισσότερες φορές εγκλωβίζεται σε αυτό το πλαίσιο και ο κύκλος επαναλαμβάνεται με τις συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερης κλίμακας ένταση.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν παιδιά; Τα παιδιά που εκτίθενται σε εικόνες βίας (έστω και μέσω τηλεόρασης) πόσο μάλλον όταν ζουν τέτοιες σκηνές και ακόμη χειρότερα όταν κακοποιούνται τα ίδια,  έχουν μεγάλη πιθανότητα να μιμηθούν επιθετικές και ακραίες συμπεριφορές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ως ενήλικες. Οι επιπτώσεις της βίας στην συμπεριφορά των παιδιών ενδέχεται να προκαλέσουν σχολική άρνηση/φοβία, μαθησιακές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετική συμπεριφορά (bullying), σωματικά συμπτώματα που οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους (πονοκεφάλους, κολίτιδες), χρήση ουσιών και έντονη προκλητική/παραβατική συμπεριφορά στην εφηβεία, κλπ.

Αυτό το χρονικό διάστημα κατά του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω της σοβαρής κατάστασης που διανύουμε, τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν. Η συνύπαρξη σε ένα ήδη από πριν τοξικό περιβάλλον τόσες πολλές ώρες συνέβαλε στην κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Σας παραθέτουμε παρακάτω γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης για εσάς και τα παιδιά σας. Να θυμάστε οτι δεν είστε μόνοι/μόνες σε αυτό. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς, ακολουθήστε τις οδηγίες τους. Αν είστε θύμα προσπαθήστε να μιλήσετε σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε. Αν έχετε ακούσει ή έχετε δει κάποιο περιστατικό βίας μιλήστε, μην μείνετε θεατές. Μπορείτε να βοηθήσετε!

  • 197 : 24ωρη γραμμή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγκύης
  • 213 1306744, 213 1306710, 213 1306703 (γραμματεία): Συνήγορος του Πολίτη - Συνήγορος του Παιδιού
  • 1107 : 24ωρη Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • 11525 : της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00
  • 1056 : 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού»
  • 15900 : Γραμμή SOS υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email sos15900@isotita.gr
  • 10306 : ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας και οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών»
  • Οι εισαγγελικές αρχές, ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα
  • Το σωματείο Ελίζα
  • Το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Παπαγεωργίου Αθηνά
Ψυχολόγος, MSc.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις