ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...ΑΛΛΙΩΣ


"Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά...Θα υπάρχει περισσότερη αγάπη"

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όλος ο πλανήτης διανύει το 2ο κύμα της πανδημίας και έτσι άλλη μια καραντίνα μας βρίσκει μικρούς και μεγάλους στο σπίτι. Τα παιδιά και οι έφηβοι ως άλλοι μικροί ήρωες, είναι έτοιμοι να σώσουν τον κόσμο και να μοιράσουν παντού χαμόγελα, δείχνοντας υπομονή και επιμονή. Έχουν όρεξη, φαντασία, αγάπη και πολύ χρόνο στο σπίτι με τους γονείς! ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ!

Ενώ λοιπόν είστε όλοι μαζί ξανά στο σπίτι, τι θα λέγατε να αδράξετε για ακόμη μια φορά αυτήν την ευκαιρία ώστε να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας;! ΝΑΙ! Το καταλαβαίνουμε απόλυτα, είναι μια δύσκολη περίοδος και είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό, μάλλον τα πιο μικρά παιδιά γκρινιάζουν περισσότερο και γιατί όχι, είναι λογικό να γκρινιάζετε και εσείς. Ίσως βαρέθηκαν τις δραστηριότητες από την προηγούμενη καραντίνα και λογικό είναι να τους έχουν λείψει οι φίλοι τους, μην εκπλαγείτε, σίγουρα τους έχει λείψει και το σχολείο!

Μην αγχώνεστε και μην απελπίζεστε! Η διεπιστημονική ομάδα ΚΥΚΛΟΣ σας προτείνει πως να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση, αλλά και κάποιες ιδέες με δραστηριότητες για να περάσετε τον χρόνο σας πιο δημιουργικά, ξένοιαστα, βρίσκοντας ξανά χαρά και κέφι!

·        Φτιάξτε το δικό σας χριστουγεννιάτικο παραμύθι! Δοκιμάστε να γράψετε, να ζωγραφίσετε, να κατασκευάσετε με γνώμονα την φαντασία του παιδιού, το πιο ζεστό παραμύθι. Για τα πιο μικρά παιδιά, μια ωραία ιδέα είναι να το αφήσετε δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ως δώρο για τον Άγιο Βασίλη!

·        Δείτε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλοι μαζί, έχοντας φτιάξει τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Έπειτα, μπορείτε να συζητήσετε την ταινία που είδατε, εξερευνώντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις των παιδιών, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις όπως: «Πώς ένιωσες όταν…», «Τι σκέφτηκες όταν...», «Τι παρατήρησες…», «Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου ήρωας;» κ.ά.

·        Για τα πιο μεγάλα παιδιά, τι πιο ωραία ιδέα από το να αφιερώσετε κάθε μέρα σε μια ταινία του Χάρι Πότερ (Wingardium Leviosa!!) και μην παραλείψετε την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς»!

·        Δημιουργείστε ένα άνετο και ζεστό χώρο στο σπίτι για να διαβάζετε ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Ορίστε τη μέρα της εβδομάδας που θα διαβάζετε το παραμύθι και τη σειρά με την οποία κάθε μέλος της οικογένειας θα διαλέγει το αγαπημένο του βιβλίο. Αν το επιθυμούν, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διάβασουν εκείνα όλο ή μέρος του παραμυθιού. Μπορείτε να το συζητήσετε στο τέλος ή να το αναδιηγηθούν από την αρχή!

·        Τι πιο διασκεδαστικό από το να παίζει όλη η οικογένεια επιτραπέζια παιχνίδια με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο;! Παιχνίδια όπως ταμπού, scrable, χαλι-γκάλι, speed cups ή ούνο θα διασκεδάσουν ιδιαίτερα μικρούς και μεγάλους και παράλληλα θα σας κρατούν σε εγρήγορση - κόντρα στην αδράνεια της καραντίνας. Υπέροχα είναι και αυτοσχέδια παιχνίδια όπως κρεμάλα, όνομα-ζώο και άλλα που θα μπορούσατε εσείς να βρείτε όπως για παράδειγμα βάζω ένα πρόσωπο στο μυαλό μου (από το άμεσο περιβάλλον) κι ο άλλος με μορφασμούς, γκριμάτσες ή χαρακτηριστικές ατάκες μπορεί να μαντέψει ποιος είναι!

·        Κατασκευάστε, σχεδιάστε, ζωγραφίστε, με ό,τι υλικά έχετε, χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους αγαπημένους σας. Σύντομα θα τους τις δώσετε και τι πειράζει να περάσουν λίγες μέρες και να τις δώσετε αργότερα; Τα δώρα είναι πάντα καλοδεχούμενα!

·        Κατασκευάστε τα δικά σας χειροποίητα στολίδια για το δέντρο σας από υλικά που βρίσκετε στο σπίτι όπως ζυμαρικα, όσπρια, βαμβάκι, κουμπιά και πολλή από την φαντασία σας!

·        Παρασκευάστε αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά μαζί με τα παιδιά σας ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική! Παίξτε με το ζυμάρι, το αλεύρι, τις φόρμες ζαχαροπλαστικής και δημιουργείστε γευστικά μπισκότα ή κουραμπιέδες σε διάφορα σχέδια! Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δώστε τους να διαβάσουν τη συνταγή, να ακολουθήσουν τα βήματα και να μετρήσουν τις ποσότητες. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή των υλικών και στην εκτέλεση της συνταγής με ακουστικές οδηγίες.

·        Εξηγήστε πως ο Άγιος Βασίλης θα έρθει και φέτος, απλά ίσως αργήσει το δώρο και για αυτό μπορεί και να φέρει κάτι διαφορετικό. Το ταξίδι του θα είναι πιο δύσκολο φέτος, όμως είναι πάντα εκεί για όλα τα παιδιά του κόσμου.

·        Βάλτε μουσική, αγαπημένα τραγούδια των παιδιών αλλά και δικά σας, που να αρέσουν σε όλους και χορέψτε με την ψυχή σας.

·        Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα φαγητού και ένα καθημερινό πρόγραμμα με τις δουλειές που έχει ο καθένας να κάνει. Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν, ακόμη και αν δεν γίνουν με τον τρόπο σας, σημασία έχει να μάθουν και όχι τόσο το αποτέλεσμα.

·        Φτιάξτε ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι ή και έξω από αυτό. Είναι μια καλή ευκαρία να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεκαθαρίσουν τα παιχνίδια ή τα βιβλία τους και να διαμορφώσουν εκ νέου το δωμάτιό τους. Τηρώντας πάντα τα μέτρα και με προσοχή, μπορείτε να βγείτε μια ώρα για ποδήλατο, πατίνι, μπάλα ή έναν απλό περίπατο! Αν θέλετε περισσότερες ιδέες πατήστε εδώ!

·        Εξηγήστε τους ότι θα υπάρχουν ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν θα μπορείτε να είστε μαζί τους, παρόλο που θα είστε στο σπίτι, καθώς θα εργάζεστε. Δώστε τους μια αρμοδιότητα ή μια δραστηριότητα μέχρι να τελειώσετε και επιβραβεύστε τα για την υπομονή και την κατανόησή τους.

·        Μιλήστε με συγγενείς, φίλους και αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες μέσω βίντεο κλήσεων ή τηλεφώνου. Σίγουρα τους έχουν λείψει αγαπημένα πρόσωπα.

   Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα γιορτάσετε! Είναι διαφορετικά για όλους μας, όμως μπορούμε να αγκαλιάσουμε όλα τα συναισθήματα μας (θυμό, χαρά, λύπη, βαρεμάρα) και να προσπαθήσουμε να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον, με πολλή αγάπη.


Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών ΚΥΚΛΟΣ

Σας εύχεται 

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις