ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

 




Ομαδική Ψυχοθεραπεία - Τι είναι;
Η ομαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί μορφή ψυχοθεραπείας κατά την οποία τα μέλη της αντιμετωπίζουν κοινές δυσκολίες, βιώνουν κοινά συναισθήματα, ωστόσο διαφέρουν ατομικά. Κάποιες φορές, ενδείκνυται έναντι ατομικής ψυχοθεραπείας. Μέσα από την ομαδική ψυχοθεραπεία επιτυγχάνονται οι παρακάτω στόχοι:
     Εμπιστοσύνη και αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ των μελών
     Αίσθηση ότι δεν είναι μόνα τους τα μέλη –μοίρασμα κοινών βιωμάτων, εμπειριών, σκέψεων, συναισθημάτων
     Αίσθημα αποδοχής και φροντίδας
     Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων
 
Ομαδικά προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά και εφήβους
Η ένταξη ενός παιδιού ή ενός εφήβου σε ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα προϋποθέτει  μια πρώτη συνάντηση με τους γονείς/κηδεμόνες,  με σκοπό την συζήτηση των αιτημάτων τους αναφορικά με το παιδί, την  αξιολόγηση του ίδιου του  παιδιού από τον/την ειδικό θεραπευτή/τρια και την από κοινού θέσπιση των στόχων με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το παιδί και την οικογένεια συνολικά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαίνεται μεταξύ 2 και 6 παιδιών σε κάθε ομάδα και συγκροτείται με βάση τις κοινές δυσκολίες που βιώνουν τα παιδιά ως ισότιμα μέλη της ομάδας. Στα ομαδικά προγράμματα ψυχοθεραπείας όπως και στην ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, γίνεται χρήση ζωγραφικής (μαρκαδόροι, νερομπογιές, κηρομπογιές, πλαστελίνη, ξυλομπογιές), παιχνιδιών με έμφαση το παιχνίδι ρόλων, μουσικήςπαραμυθιών και εκπαιδευτικών ταινιών. Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά εργαλεία ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις ποικιλοτρόπως, αφήνοντας ελεύθερη την φαντασία τους. Τέλος, ο συνδυασμός με την παράλληλη και σταθερή συμβουλευτική των γονέων, δύναται να συμβάλλει σε ένα θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Τα ομαδικά προγράμματα ψυχοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους προτείνονται για ένα ευρύ φάσμα διαταραχών και δυσκολιών όπως:
     Άγχος Αποχωρισμού ή Προσκόλληση
     Δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο
     Διάσπαση προσοχής /Υπερκινητικότητα
     Συμπεριφορικά προβλήματα (ψέματα, εκρήξεις θυμού, παραβατικότητα, επιθετικότητα, υπερευαισθησία, αδελφική ζήλεια/αντιζηλία)
     Ζητήματα οικογένειας (διαζύγιο των γονέων, πένθος κ.ά.)
     Σοβαρές ασθένειες των παιδιών ή των γονιών τους
     Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
     Μαθησιακές Δυσκολίες
Τα ομαδικά προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα έχουν στόχο:
·       Την ενίσχυση της συναισθηματικής έκφρασης
·       Την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων
·       Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους
·       Την εκμάθηση των ορίων και των κανόνων σε οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο
·       Την βελτίωση των συμπεριφορικών προβλημάτων τους
·       Την αντιμετώπιση των δυσκολιών προσαρμογής τους στο σχολείο
·       Την μείωση της εμφάνισης του/των συμπτώματος/των (ανάλογα την συμπτωματολογία της εκάστοτε διαγνωσμένης συναισθηματικής, συμπεριφοριστικής ή/και νευροαναπτυξιακής διαταραχής)  






Από την ψυχοθεραπευτική ομάδα του κέντρου, 

Παπαγεωργίου Αθηνα, Ψυχολόγος MSc "Ψυχική Υγεία παιδιών & Εφήβων", Εκπαιδευόμενη στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία/Θεραπεία Αποδοχής & Δέσμευσης

Τζιβάρα Μπέττυ, Ψυχολόγος BA, MA "Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Ψυχολογία"



Βιβλιογραφία:
Group Psychology and Group Psychotherapy (2008, August). American Psychological Association. Retrieved from: https://www.apa.org/ed/graduate/specialize/group-psychology-therapy#


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις