ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ & ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΠΑΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ



Ο Άλμπερτ Άινσταϊν είχε πει:

«Το να χαίρεσαι μαζί με την οικογένειά σου είναι σαν να βρίσκεσαι στο ομορφότερο μέρος του κόσμου».

Η οικογένεια αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα στην πορεία της ζωής των ανθρώπων. Τα μέλη σε μια οικογένεια είναι σημαντικό να επικοινωνούν, και να έχουν συγκεκριμένους ρόλους. Είναι πιθανό όμως οι γονείς να βρεθούν απέναντι σε δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση οι γονείς είναι σημαντικό να αναζητήσουν υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Συνεπώς, η συμβουλευτική γονέων είναι μια μορφή θεραπείας που μπορεί να αποτελέσει την λύση. Η συμβουλευτική είναι λοιπόν απαραίτητη και σημαντική, ειδικότερα όταν ένα παιδί ή έφηβος παρακολουθεί ατομική ψυχοθεραπεία και συνίσταται να πραγματοποιείται παράλληλα με την ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού/εφήβου.

Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τους γονείς ή το γονέα/κηδεμόνα. Όσον αφορά την συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των αντίστοιχων αναγκών κάθε οικογένειας (προσαρμόζεται δηλαδή εξατομικευμένα στην κάθε περίπτωση). Έχοντας λάβει υπόψη ο ειδικός τις ανάγκες που προκύπτουν από το ιατρικό, κοινωνικό και ψυχοσυναισθηματικό ιστορικό της οικογένειας, η συνιστώμενη συχνότητα που προτείνεται είναι ή εβδομαδιαία ή κάθε 15 ημέρες ή μια φορά τον μήνα, διάρκειας 45-50 λεπτών της ώρας. Επιπλέον, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα πιο συχνά θέματα προς συζήτηση στην συμβουλευτική είναι τα παρακάτω:

     Διαζύγιο, απώλεια/πένθος

     Συμπεριφορικά προβλήματα παιδιών και δυσκολίες προσαρμογής

     Συναισθηματικά προβλήματα

     Μαθησιακές δυσκολίες

     Νευροαναπτυξιακές διαταραχές

     Διαταραχές φάσματος του Αυτισμού

     Ψυχικές διαταραχές

Παρόλο που η συμβουλευτική κρύβει μέσα της την λέξη «συμβουλή»,  η συμβουλευτική δεν αποτελεί ούτε κάποιο είδος μαθήματος αλλά ούτε υπονοεί ότι ο ειδικός δίνει συμβουλές. Αντιθέτως, η συμβουλευτική γονέων βασίζεται σε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ γονέων/κηδεμόνων με τον ειδικό. Το βασικότερο μέλημα μέσα από την διαδικασία της συμβουλευτικής είναι οι γονείς με την καθοδήγηση του ειδικού να μπορούν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τις δυσκολίες του παιδιού τους με σκοπό την ενδυνάμωση της ψυχοσυναισθηματικής λειτουργίας του και της συμπεριφοράς του. Με άλλα λόγια ο ειδικός θα βοηθήσει τον γονέα/κηδεμόνα να μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί του να ωριμάσει  συναισθηματικά ώστε να αυτονομηθεί με σκοπό την υγιή διαφοροποίηση του. Επίσης, κάποιοι από τους θεμελιώδεις στόχους κατά την συμβουλευτική διαδικασία είναι η:

 

     Βελτίωση επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας

     Ενίσχυση έκφρασης συναισθήματος μεταξύ των μελών

     Βελτίωση επικοινωνίας μεταξύ των μελών

     Εγγύτητα και ανάπτυξη ισχυρών δεσμών

     Ενδυνάμωση των ρόλων των γονέων

Τέλος, είναι σημαντικό ο θεραπευτής κατά τις συνεδρίες της συμβουλευτικής να  καθησυχάζει τις ανησυχίες των γονιών/κηδεμόνων. Ο θεραπευτής στοχεύει στο να τους βοηθήσει να συνειδητοποιούν τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούν ως γονείς και μετά να τους δικαιώσει για αυτό που έχουν κάνει. 

Σύμφωνα με τον γνωστό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, D. W. Winnicott,

«κανείς δεν μπορεί να πει σε κάποιους γονείς τι να κάνουν, απλώς καταλαβαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έκαναν το ίδιο ή κάτι χειρότερο»
Αυτή η φράση μας «διδάσκει» ότι με αυτόν τον απλό αλλά δραστικό τρόπο ο θεραπευτής είναι σημαντικό να ενισχύει τα δυνατά σημεία των γονιών, αποφεύγοντας να τους λέει τι δεν πρέπει να κάνουν.

 Από την ψυχοθεραπευτική ομάδα του κέντρου, 

Παπαγεωργίου Αθηνα, Ψυχολόγος MSc "Ψυχική Υγεία παιδιών & Εφήβων", Εκπαιδευόμενη στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία/Θεραπεία Αποδοχής & Δέσμευσης

Τζιβάρα Μπέττυ, Ψυχολόγος BA, MA "Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Ψυχολογία"


Βιβλιογραφία

D. W. Winnicott. (1994). Συζητήσεις με τους Γονείς. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις