Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ)

Εκτιμήσεις και οδηγίες Ψυχικής Υγείας κατά

την εξάπλωση της επιδημίας COVID-19

6 Μαρτίου 2020

Τον Ιανουάριο του 2020, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε την εκδήλωση μιάς νέου νόσου του κοροναϊού στην επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, ως έκτακτη κατάσταση της δημόσιας υγείας με Διεθνή ανησυχητική επίπτωση. Η ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου του κοροναϊού του 2019 (COVID-19) σε άλλες χώρες του κόσμου.
Η ΠΟΥ και οι αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της COVID-19. Ωστόσο, αυτή η εποχή κρίσης προκαλεί άγχος στον πληθυσμό.
Οι παρακάτω εκτιμήσεις - οδηγίες σχετικά με την ψυχική υγεία αναπτύχθηκαν από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας της ΠΟΥ, ως υποστήριξη για την διανοητική και την ψυχολογική ευημερία κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19.

Οδηγίες για αυτούς που φροντίζουν τα παιδιά

15. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν θετικούς τρόπους για να εκφράσουν ενοχλητικά συναισθήματα όπως ο φόβος και η θλίψη. Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Μερικές φορές συμμετέχοντας σε μια δημιουργική δραστηριότητα, όπως το παιχνίδι και η ζωγραφική μπορούν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.
Τα παιδιά αισθάνονται ανακουφισμένα αν μπορούν να εκφράζουν και επικοινωνούν τα ενοχλητικά συναισθήματά τους σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
16. Κρατήστε τα παιδιά κοντά στους γονείς και την οικογένειά τους, εάν θεωρούνται ασφαλή για το παιδί, και αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να απομακρύνετε τα παιδιά και τους φροντιστές τους.
Αν ένα παιδί χρειάζεται να χωριστεί από τον φυσικό φροντιστή του, να εξασφαλίσετε ότι υπάρχει η κατάλληλη εναλλακτική φροντίδα και ότι μια κοινωνική λειτουργός ή κάποιος άλλος υπεύθυνος, θα παρακολουθεί τακτικά το παιδί.
Περαιτέρω, βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου διαχωρισμού, διατηρείται η τακτική επαφή με γονείς και φροντιστές, όπως π.χ. δύο φορές ημερησίως προγραμματισμένες τηλεφωνικές ή βιντεοκλήσεις ή άλλη επικοινωνία κατάλληλη για την ηλικία (π.χ., social media ανάλογα με την ηλικία του παιδιού).

17. Διατηρήστε τις ρουτίνες στην καθημερινή ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά αν τα παιδιά είναι περιορισμένα στο σπίτι. Παρέχετε ευκαιρίες εμπλοκής σε κατάλληλες ηλικιακά δραστηριότητες για τα παιδιά.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά όσο είναι δυνατόν, να συνεχίσουν να παίζουν και να επικοινωνούν με άλλους, ακόμη και μόνο με τα μέλη της οικογένειας, όταν επιβάλλεται από την κατάσταση να περιορίσουν τις δια ζώσης κοινωνικές επαφές.
18. Σε περιόδους στρες και κρίσης, είναι κοινό για τα παιδιά να αναζητούν περισσότερη προσκόλληση και να είναι πιο απαιτητικά για τους γονείς.
Συζητήστε το COVID-19 με τα παιδιά σας με ειλικρινείς και ηλικιακά κατάλληλες πληροφορίες. Εάν τα παιδιά σας έχουν ανησυχίες, η αντιμετώπιση αυτών μαζί μπορεί να διευκολύνει το άγχος τους.
Τα παιδιά παρατηρούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ενηλίκων για να πάρουν ιδέες για το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων.

Μετάφραση από W.H.O.: Mental Health Considerations during COVID-19 Outbreak (6 March 2020)



Με εκτίμηση,
Η θεραπευτική ομάδα του κέντρου ειδικών θεραπειών Κύκλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις